Foodpairing

Ciasto gruszkowe z cynamonem i sosem waniliowym

Postawmy sprawę jasno – umiem gotować i to świetnie. Tylko tego nie robię. Dlatego do współpracy przy wpisach foodpairingowych zaprosiłem moją narzeczoną… przyszłą Mrs. Winestyle. Ona z kolei naprawdę umie gotować i piec. Osobiście uważam, że już dawno powinna prowadzić swój blog kulinarny, ale nigdy nie udało mi się jej przekonać. Może Wy mi pomożecie?

Zobaczcie jakie ciasto przygotowaliśmy do Cuvee 2018 z Winnica Kojder – a jeśli jeszcze nie czytaliście moich wrażeń z degustacji, to teraz macie okazję, żeby nadrobić.

Degustacja Cuvee 2018 od Winnic Kojder

Ciasto z gruszkami jest bardzo prostym i szybkim przepisem, który idealnie sprawdzi się w roli deseru na weekend. Składniki na ciasto prawdopodobnie znajdują się w kuchennych szafkach każdego z nas, a jeśli nie, to są ogólnie dostępne nawet w czasach epidemii Koronawirusa. My przygotowaliśmy ciasto z gruszkami, ale myślę, że śmiało można je zastąpić jabłkami. W przepisie wykorzystujemy margarynę. Bo tak. A tak konkretnie to kostkę do pieczenia Kasia, bo jak wiemy – z Kasią ci się upiecze, a ja niczego nie chcę pozostawić przypadkowi.

W sieci znajdziecie wiele przepisów na ciasto gruszkowe (my inspirowaliśmy się KwestiaSmaku.com), jednak w naszej wersji chcieliśmy jak najbardziej dopasować ciasto do wina. Stąd idealnym uzupełnieniem jest sos waniliowy.

SKŁADNIKI NA CIASTO

175 g mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

175 g kostki do pieczenia Kasia

175 g cukru brązowego

1 łyżka cynamonu

3 jajka

2-3 gruszki

1 łyżka brązowego cukru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ WANILIOWĄ

3/4 szklanki wody

125 g brązowego cukru (dla dodatkowego posmaku karmelu)

2 łyżki mąki kukurydzianej (do zagęszczenia)

2 łyżki margaryny

1/4 szklanki śmietanki kremówki 36%

Połowa laski wanilii, przekrojona wzdłuż

Przepis na ciasto gruszkowe z cynamonem

Foremkę na ciasto o boku 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W międzyczasie przygotowujemy gruszki – kroimy je na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w cienkie plasterki. Odstawiamy na bok.

W misce mieszamy ze sobą suche produkty – przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, całość mieszamy. Do suchych produktów dodajemy 175 g margaryny pokrojonej w kostkę/mniejsze cząstki, brązowy cukier, cynamon oraz roztrzepane jajka. Przy użyciu miksera, miksujemy ciasto do połączenia składników. Ciasto ma być jednolite, ale nie musimy go długo ucierać. 

Gotowe ciasto przekładamy do formy i wygładzamy powierzchnię. Pokrojone plasterki gruszki układamy na wierzchu ciasta, aby ściśle do siebie przylegały. Na koniec posypujemy całość cukrem i dodajmy na wierzch szczyptę cynamonu. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy do suchego patyczka przez około 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Gotowe i przestudzone ciasto podajemy z prostym sosem waniliowym. Przepis poniżej.

Przepis na sos waniliowy

Wodę zagotowujemy w garnku, w miseczce mieszany brązowy cukier i mąkę kukurydzianą. Połowę laski wanilii kroimy ostrą częścią noża wzdłuż – ważne, aby nie przeciąć laski do końca, pozostawiamy około 0,5 cm zapasu. Tym samym mamy możliwość wydłubania ziarenek wanilii z otwartej laski. W tym celu zeskrobujemy ziarenka nożem kierując się od góry laski w dół, a zebrane ziarenka na nożu dodajemy do gotującej się wody. Po wyjęciu ziarenek z dwóch połówek laski, wrzucamy ją do gotującej się wody, dodajemy cukier wymieszany z mąką kukurydzianą, mieszamy i gotujemy chwilę do czasu aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy i dodajemy margarynę oraz śmietankę, mieszamy. Laska wanilii da nam dodatkowy aromat, więc spokojnie możemy ją trzymać w sosie do czasu przelania do naczynia, w którym chcemy sos podać.

Przestudzonym sosem polewamy nasze ciasto. Smacznego!

Ciasto gruszkowe z cynamonem i polewą waniliową oraz Cuvee 2018 z Winnic Kojder

FOODPAIRING

Nuty zielonego jabłka, ananasa i brzoskwiń z Cuvee 2018 od Winnic Kojder idealnie uzupełniają się z ciastem gruszkowym i tą fenomenalną polewą waniliową. Ponieważ ani wino, ani ciasto nie są zbyt słodkie, tworzymy w ten sposób ikoniczny duet, który zapadnie w pamięci na długi czas.

Skoro i tak wszyscy siedzimy w domach z powodu koronawirusa, to warto znaleźć sobie nie jedno zajęcie, a wiele zajęć na wiele dni. A takie ciasto pozwoli zapomnieć, choć na chwilę, o problemach i zawirowaniach naszej rzeczywistości. To co, do biegu, gotowi, pieczemy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *