Brownie | Winnica Notabene
Foodpairing

Brownie

Brownie | Winnica Notabene
Brownie, czyli przepis na szczęście

Uwielbiam brownie, to najprawdopodobniej moje ulubione ciasto. Ale nie każde brownie jest tak dobre jak to, które przyrządza moja Narzeczona. Specjalnie dla Was dzieli się tym sekretem, a ja dobiorę do tego wino. Jesteście na to gotowi?

Brownie

Składniki:

150g czekolady deserowej

115g masła lub kostki do pieczenia Kasia

125g brązowego cukru

1 łyżeczka whisky

2 duże jajka w temperaturze pokojowej

95g mąki tortowej

szczypta soli

Składniki na polewę:

100g czekolady (50/50 mleczna z deserową)

80 ml śmietanki 30%

1 łyżka masła/kostki do pieczenia Kasia

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165 stopni Celsjusza 

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na garnek z gotującą się wodą stawiamy miskę, tak aby nie dotykała wody. W misce umieszczamy połamaną czekoladę na kawałki oraz pokrojone w kostkę masło lub kostkę do pieczenia Kasia. Kąpiel wodna pozwoli nam rozpuścić czekoladę bez jej przypalenia.

Po rozpuszczeniu składników odstawiamy do chwilowego przestudzenia (wystarczy 1 minuta), dodajemy cukier, łyżeczkę whisky (lub koniaku, co brownie to eksperyment) i mieszamy. Następnie wbijamy po jednym jajku, intensywnie mieszając. Na koniec dodajemy mąkę i sól (pozwoli podbić smak czekolady). 

Całość przekładamy do kwadratowej blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na środkowej półce około 22-25 minut. Po włożeniu patyczka powinny być do niego przyklejone kawałki brownie (nie pieczemy do suchego patyczka, brownie muszą być wilgotne).

Odstawiamy do wystygnięcia. 

Kiedy brownie ostygnie przygotowujemy polewę. W garnku umieszczamy czekoladę, śmietankę i masło/kostkę do pieczenia Kasia. Mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników, całość przelewamy na brownie.

Po ostygnięciu polewy wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

Foodpairing

Brownie podajemy same, z lodami lub z owocami. Koniecznie w towarzystwie wina, doskonale komponuje się ono z… czerwonym winem wytrawnym Semper od Winnicy Notabene. Wytrawne wino do deseru? Zaryzykuję stwierdzenie, że w tym przypadku jest to świetne połączenie, bo brownie z tego przepisu nie jest tak słodkie jak mogłoby się wydawać. Aromaty wiśni i czerwonych owoców doskonale komponują się z intensywnym, nieco gorzkim, czekoladowym smakiem.

A jakie są Wasze preferencje – do deserów tylko wina słodkie, czy lubicie eksperymentować?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *